Cvjetana Plavša-Matić u 2022. predsjeda međunarodnom mrežom Transnational Giving Europe

Large wm5hts0bnfbckjoyrpuh5jdvji4snqsk 300x225

Na sjednici Upravljačkog odbora međunarodne mreže Transnational Giving Europe (TGE), održanoj u srijedu, Cvjetana Plavša-Matić jednoglasno je izabrana za predsjedavajuću mrežom TGE u 2022. godini.


TGE okuplja mrežu organizacija iz 21 zemlje koje omogućuju i olakšavaju prekograničnu filantropiju odnosno doniranje u Europi.


Godišnja skupština TGE-a održati će se u listopadu ove godine u Hrvatskoj, u Splitu.


Transnational Giving Europe (TGE) mreža je koja pruža praktično i sigurno rješenje za porezno učinkovite prekogranične donacije u novcu. TGE mreža pokriva 21 zemlju i omogućava donatorima, kako korporacijama tako i pojedincima s prebivalištem u jednoj od zemalja sudionica, da financijski podrže neprofitne organizacije u drugim državama članicama, izravno koristeći mogućnost poreznih olakšica predviđenih propisima svoje zemlje.


U TGE su uključene sljedeće zemlje: Austrija, Hrvatska, Francuska, Mađarska, Malta, Rumunjska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Njemačka, Irska, Poljska, Slovačka, Bugarska, Švicarska Konfederacija, Italija, Luksemburg, Portugal, Slovenija i Nizozemska.


TGE mreža omogućava organizacijama da prošire svoju djelatnost prikupljanja sredstava na inozemstvo, bez potrebe za osnivanjem podružnice ili sestrinske organizacije isključivo za tu svrhu i bez potrebe svladavanja različitih nacionalnih zakona.


Organizacije civilnoga društva u velikoj mjeri koriste usluge prekograničnog doniranja kroz TGE mrežu.


Hrvatska članica TGE mreže je Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj koju sve zainteresirane organizacije i institucije iz Hrvatske mogu kontaktirati vezano uz ostvarivanje prekograničnog doniranja. Prijava interesa za prekogranično doniranje može se izvršiti na portalu www.zadobrobit.hr  ili pri Europskoj zakladi na www.europskazaklada-filantropija.hr


Izvor:  Cvjetana Plavša-Matić u 2022. predsjeda međunarodnom mrežom Transnational Giving Europe