POZIV NA JAVNU RASPRAVU

Large socialb

Zaklada Zajednički put i SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost, kao članice Hrvatskog foruma zaklada ZaDobroBIT! organiziraju javno savjetovanje pod nazivom „Horizontalna suradnja i građanska solidarnost kao poluge socijalne politike Grada Zagreba“. Ovaj se događaj održava u okviru Europskog tjedna filantropije i zakladništva i to u razdoblju od 1. do 10. listopada 2021. godine, u su-organizaciji Europske zaklade za filantropiju i društveni razvoj, Hrvatskog foruma zaklada ZaDobro.BIT! koji broji 43 članica, a u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva. Cilj javne rasprave je jačanje dijaloga između svih dionika u djelatnoj, djelomično formaliziranoj mreži socijalne zaštite i solidarnosti Grada Zagreba - pružatelja socijalnih usluga, volonterskih građanskih grupa, zaklada i humanitarnih organizacija te gradskih institucija te stručnjaka u javnom sektoru.


Zaklade Zajednički put i SOLIDARNA pozivaju na interaktivnu moderiranu raspravu kojom ćemo ispitivati mogućnosti sudioničkog oblikovanja socijalne politike Grada Zagreba. Javno savjetovanje će se održati u utorak, 5. listopada od 11 do 13 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112C. Uvodničarke u javnu raspravu debate su: Mirela Stanić Popović, predsjednica udruge Krijesnica, Karolina Rudle članica udruge Are You Syrious?, Fra Vlado Vidović, voditelj Pučke kuhinje Sv. Duh, Gordan Vrankovečki, voditelj održivosti tvrtke IKEA te predstavnici gradskih vlasti. Moderatorice rasprave su Ines Vrban, upraviteljica zaklade Zajednički put i Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade SOLIDARNA.


"Ovim savjetovanjem želimo uključiti sve dionike u aktivno promišljanje sigurnosti zajednice u svjetlu naših iskustava i napora tijekom krize uzrokovane pandemije i potresom. Ovo je i prigoda da se bolje upoznamo s vizijom Zagreba kao sigurnog i solidarnog grada iz perspektive gradske uprave i svih naših predstavnika u Gradskoj Skupštini. Posebno nas zanima istražiti prilike za jačanje mreža socijalne podrške i prohodnost suradnje preko institucionalnih i sektorskih granica, s naglaskom na prevenciju siromaštva, suzbijanje nasilja, zaštitu ljudskih prava, osnaživanje građana i pristupačnost psihosocijalne podrške, socijalnih i zdravstvenih usluga u zajednici. Želja nam je istražiti model aktivnog uključivanja građana u socijalnu politiku Grada Zagreba, jačanje mreža solidarnosti i otpornosti naše zajednice na krizu. Nadamo se kako ćete biti u mogućnosti sudjelovati na događaju te svojim iskustvom, znanjem i stavovima doprinijeti zajedničkom radu na daljnjem razvoju filantropije u Gradu Zagrebu, ali i čitavoj Hrvatskoj. Uvodna debata među sugovornicima proširit će se i na sudionike koji će moći predložiti svoja pitanja i komentare na raspravu. "


Na skupu će se primjenjivati sve epidemiološke mjere (prethodno mjerenje temperature, razmak, maske i maksimalno 50 sudionika), a za sudjelovanje nije nužna covid potvrda. Molimo vas za potvrdu dolaska najkasnije do ponedjeljka 4. listopada u podne na mail lea@zajednickiput.hr. Napomena: prostor je pristupačan za osobe u kolicima. Srdačan pozdrav, Ines Vrban Upraviteljica Zaklade Zajednički put Marina Škrabalo Upraviteljica Zaklade SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost