CIVILNO DRUŠTVO

Imate viziju i spremnost za pokretanje promjena u lokalnim zajednicama!

Inicijator akcije:: Branimir Š

Podržite i Vi!

Saznajte kako možete pomoći i uključiti se.

O INICIJATIVI

Pokrenimo zajedno Potencijale zajednice za bolji i održiviji svijet koji imamo priliku izgraditi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva je, u novonastalim izvanrednim okolnostima izazvanim pandemijom COVID-19 i snažnim zemljotresom koji je pogodio grad Zagreb, zajedno sa suradnim organizacijama civilnoga društva i drugim dionicima, pokrenula inicijativu Potencijali zajednice.

Cilj inicijative je učiniti iskorak prema ublažavanju posljedica koje možemo očekivati vezano uz društveno-ekonomske promjene koje će uslijediti nakon suzbijanja pandemije. Prvi korak je utvrditi sve postojeće i moguće potencijale lokalnih zajednica koji mogu biti zamašnjak promjena i razvoja u tim lokalnim zajednicama.

Nacionalna zaklada će, zajedno sa dionicima u lokalnim zajednicama, izraditi analizu postojećih i mogućih potencijala jedinica lokalne samouprave: od stupnja razvijenosti društvenog kapitala, solidarnosti do snage malog poduzetništva, društvenog poduzetništva, OPG-a, zadrugarstva te organiziranog civilnoga društva, nakon čega će se pripremiti aktivnosti za vrijeme poslije COVID-19 te pripremiti podloge za osiguranje financiranja iz EU i drugih izvora. Inicijativa u provedbenom dijelu ima dvije razine: konkretna podrška zajednicama da prošire svoje aktivnosti temeljene na prepoznatim vlastitim potencijalima; omogućavanje ciljane izobrazbe za osobe u zajednicama koji mogu pokrenuti promjene (change makers) te manje financiranje njihovih aktivnosti. U provedbu ove proaktivne inicijative, koja za cilj ima pripremu za brži oporavak od krizne situacije u kojoj se našao cijeli svijet, uključiti će se i brojni partneri Nacionalne zaklade iz Hrvatske i inozemstva kako bi POKRENULI POTENCIJALE ZAJEDNICE za bolji i održiviji svijet koji imamo priliku izgraditi.

Zajedno sa skupinom međunarodnih stručnjaka i stručnjakinja izrađen je upitnik "Vi i Vaš doprinos zajednice" za osobe iz lokalnih zajednica koje mogu doprinijeti i stvarati pozitivne promjene kroz razvoj potencijala i povezivanje dionika u lokalnim zajednicama. Želja uključenih je okupiti te osobe (change-makers) i u okviru ciljane izobrazbe kroz programe IMPACT: Euro-Mediteranske akademije za filantropiju i društveni razvoj dodatno uložiti u njihovo znanje i vještine te tako doprinijeti prepoznavanju i osnaživanju neophodnih ljudskih resursa u lokalnim zajednicama koji mogu i žele stvoriti preduvjete za bolje i održivije lokalne zajednice koje nakon ove krize možemo izgraditi.

U nastavku je poveznica na Upitnik "Vi i Vaš doprinos zajednici" s uputama za popunjavanje pa Vas molimo da ga popunite i proslijedite svim osobama u Vašoj organizaciji, u Vašoj lokalnoj zajednici kao i svima ostalima koje znate kao osobe koje imaju viziju i spremnost za pokretanje promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade.

Podaci prikupljeni Upitnikom koristiti će se isključivo za potrebe odabira polaznika prve generacije IMPACT akademije te zajedničkog rada na Pilot-programu Potencijali zajednice uz poštivanje svih odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR).

Upitnik (poveznica): https://www.surveymonkey.com/r/potencijalizajednice

Zahvaljujemo na Vašem interesu i nadamo se suradnji u ovoj novoj inicijativi kojom ćemo još jednom pokazati kolika je snaga i doprinos zajedničkog djelovanja, međusektorske suradnje, društvenog kapitala i organiziranoga civilnoga društva u izgradnji održivih i uključivih lokalnih zajednica.

+ INFO

ISPUNITE ANKETU

Inicijator akcije: Branimir Š

Lokacija: Hrvatska Republika Hrvatska

Početak: 01/03/20

Kraj: 31/07/20

# Facebook Instagram Twitter Youtube

+ Kako pomoći?

Svijet donacija mogao bi se u idućih dvadesetak godina transformirati učenjem od poduzetnika. Mnogi novi donatori svjesni su da tradicionalna filantropija nije dovoljno poduzetička. Entuzijazam za filantropiju raste, međutim filantropima nije cilj tek davanje novca za plemenite svrhe; važno im je i koliko se učinkovito novac koristi.

Podržite inicijativu!

Imaš Ideju?

Ako želiš pokrenuti inicijativu, akciju, projekt za dobrobit lokalne zajednice ili pojedinaca u lokalnoj zajednici, ovo je mjesto na kojem ga možeš predstaviti i pronaći podršku. Platforma ZADobroBIT! okuplja filantrope koji pomažu provedbu ideja za opće dobro. Registracija