Zaklada Sveučilišta u Rijeci

Zaklada Sveučilišta u Rijeci vodeća je sveučilišna zaklada u Hrvatskoj koja inovativnim i održivim modelima filantropije podupire razvoj društva znanja i pridonosi sinergijskom razvoju akademske i lokalne zajednice u europskom kontekstu.


Zaklada je osnovana 17. siječnja 2003. godine Rješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave kao samostalna neprofitna organizacija. Osnivači Zaklade, odnosno zakladnici, su Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Iako izdvojena iz Sveučilišta u Rijeci, Zaklada je u potpunosti integrirana u njegove ciljeve i programe.


 Svrha Zaklada je prikupljanje sredstava kojima podupire tri temeljna oblika sveučilišne djelatnosti: edukacija, istraživanje i širi društveni doprinos zajednici u kojoj djeluje. Zaklada financijske potpore dodjeljuje članovima sveučilišne zajednice isključivo putem javnih natječaja. Osim kroz sufinanciranje, svrha Zaklade realizira se i nagrađivanjem istaknutih znanstvenika i umjetnika. Zaklada također provodi i sudjeluje u nizu programa, nacionalnih, regionalnih i projekata EU-a, organizira okrugle stolove, forume, radionice, javne i volonterske akcije te kampanje s ciljem promicanja univerzalnih društvenih vrijednost

https://www.zaklada.uniri.hr/zaklada/